Διαχείριση Βιοαποβλήτων
ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ – Η ανάγκη σωστής διαχείρισής τους
Η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής πολιτικής βρίσκεται σε μια από τις πρώτες θέσεις στην κλίμακα προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρ΄ όλο που στη χώρα μας δεν φαίνεται να ακολουθείται αυτό το πρότυπο, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά πρωτοπορεί βάζοντας σε λειτουργία το πρόγραμμα ανακύκλωσης των οργανικών αποβλήτων το οποίο θα επιτρέψει στους πολίτες να συμβάλουν ενεργά σε ένα εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και να εξασφαλισθεί η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Οργανικά ή βιοαποδόμησιμα απόβλητα είναι αυτά που σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι δυνατό να αποδομούνται από μικροοργανισμούς και άλλα έμβια όντα. Βιοαποδομήσιμα απόβλητα είναι τα πράσινα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα υπολείμματα τροφών και τα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά. Ανήκουν στα αστικά στερεά απόβλητα, ωστόσο, η ανωτέρω ιδιαιτερότητά τους καθιστά απαραίτητη την ιδιαίτερη διαχείριση και αξιοποίησή τους.
Τα οργανικά απόβλητα παράγονται όπου υπάρχει ανθρώπινη παρουσία. Η ακατάλληλη διαχείριση των αστικών οργανικών αποβλήτων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον στο οποίο απελευθερώνονται και προκαλεί ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους, επηρεάζει την κλιματική αλλαγή, τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και ιδιαίτερα την ανθρώπινη υγεία.
Η ορθολογική διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων έχει ως στόχο τη μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, την ανάκτηση πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας από αυτά, την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας λιπασματοποίησης, ενώ βελτιώνει ποσοτικά και ποιοτικά τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Σημαντικότερα οφέλη θεωρούνται:
- η μεγαλύτερη οικονομική αποδοτικότητα,
- η καλύτερη ανακύκλωση και
- η μείωση της ρύπανσης.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι στη διαχείριση των βιοαποβλήτων σημαντικό είναι να ακολουθείται, αναλογικά, η ιεραρχία της «πυραμίδας της ανακύκλωσης», όπως φαίνεται ακολούθως:
[πηγή: Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης]
Σύμφωνα με τα παραπάνω, κατ΄ αρχάς πρέπει να προλαμβάνεται η παραγωγή βιοαποβλήτων (μείωση της ποσότητας των παραγόμενων αποβλήτων), να αυξηθεί η επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών ή/και ενέργειας και να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των βιοαποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή.
Μέθοδοι για τη βιολογική επεξεργασία των αστικών οργανικών αποβλήτων, όπως η κομποστοποίηση, η αναερόβια χώνευση και η βιολογική αφυδάτωση σε συνδυασμό με μηχανικά μέσα διαχωρισμού έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη βιώσιμη διαχείριση, σύμφωνα με τις διατάξεις που υπαγορεύονται από τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Γιατί να ξεχωρίσω τα βιοαπόβλητα;
Το κόμποστ είναι πολύ πιο υγιεινό και φυσικό από οποιοδήποτε χημικό λίπασμα. Με τη χρήση του, το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά.
Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων, της ατμόσφαιρας λόγω της μικρότερης επιβάρυνσης των ΧΥΤΑ
Καθίσταται εφικτή η ανακύκλωση βασικών υλικών, όπως π.χ. του χαρτιού κουζίνας που άλλες μέθοδοι ανακύκλωσης δεν επιτρέπουν.
Είναι η πιο οικονομική μέθοδος τελικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων. Λιγότερα απορρίμματα στη χωματερή = λιγότερα τέλη ταφής = οικονομία για τον Δήμο και τους πολίτες του
